X

Computerproblemen voorkomen

Om computerproblemen te voorkomen is het onder andere van belang om de software op je computer up to date te houden. Vroeger, toen het nog niet gebruikelijk was om thuis een Internetverbinding te hebben, hoefde je niet veel na te denken over de beveiliging van je pc en het voorkomen van computerproblemen door bijvoorbeeld een besmetting van een computervirus. Het enige waar je rekening mee moest houden waren de diskettes, daar moest je wel mee opletten, want daar kon wel eens virus op staan. Dat is tegenwoordig wel even anders.

Updated 8-5-2024

Voorzorgsmaatregelen

De meeste computers hebben nu constant een verbinding met het Internet. Handig, maar het nadeel is dat ongewenste software zich makkelijk een weg kan banen naar de harde schijf. Gelukkig kun je de problemen voor zijn en de pc goed beschermen door een paar simpele voorzorgsmaatregelen te nemen. Onder andere dus door de software regelmatig te controleren op updates. We nemen een aantal hulpmiddelen onder de loep.

Onderhoudscentrum

Een belangrijk onderdeel om Windows computerproblemen te voorkomen in is het Onderhoudscentrum. ln dit onderhoudscentrum komen namelijk alle beveiligingsmaatregelen bij elkaar. Zoals met veel functies in Windows zijn de meeste opties die hier aan bod komen ook via een andere manier te benaderen. Het onderhoudscentrum kan je zien als een handig scherm waarin alle instellingen voor de beveiliging en dus het voorkomen van computerproblemen, overzichtelijk zijn samengevat. Om het onderhoudscentrum op te roepen open je eerst het configuratiescherm. Dit doe je door met de rechtermuisknop te klikken op de   startknop links onder in het scherm en in het snelmenu wat vervolgens opent te kiezen voor Configuratiescherm. Klik vervolgens onder Systeem en Beveiliging  op de status van uw computer controleren.

De “gezondheid” van de Windows computer

In het hoofdgedeelte van het venster wat dan opent zie je hoe het gesteld is met de “gezondheid” van de Windows computer en of er computerproblemen zijn gevonden. Dit is onderverdeeld in de categorieën Beveiliging en Onderhoud. Klik op een van deze twee titels om het deelvenster uit te klappen. Als er iets niet in orde is, zie je een waarschuwing met een gele of rode balk. Er is dan ook een knop aanwezig waarmee je het probleem (mogelijk) kunt oplossen. In dit venster staan ook linkjes waarmee je de verschillende instellingen kunt aanpassen.

  

Het onderhoudscentrum is ook te bereiken via het witte vlaggetje rechtsonder in het systeemvak. Als een onderdeel van het onderhoudscentrum aandacht nodig heeft, dan verschijnt er een rood kruisje bij het vlaggetje en wordt het probleem in een tekstballonnetje gemeld. Zijn de meldingen niet van toepassing, zoals bijvoorbeeld de melding over de back-up, kunt u er voor kiezen om de melding uit te zetten zodat hij in de toekomst niet meer wordt weergegeven.

Het Onderhoudscentrum verdwenen?

Het onderhoudscentrum lijkt verdwenen vanaf versie Windows 10 1803 . Maar niet is minder waar. Het is er nog steeds zelfs in Windows 11 het heeft alleen een kleine naamsverandering ondergaan en het is iets minder makkelijk bereikbaar,

  • U bereikt het Beveiligings en onderhoud scherm (voorheen onderhoudscentrum) als volgt: Druk op de Windowstoets  en typ Beveiliging en onderhoud direct na dat u de toets indrukt.
  • Of u drukt na de Windows toets op de instellingen knop links in het startmenu. In het instellingen menu aangekomen typt u bij instelling zoeken beveiliging en onderhoud en klikt u op het pictogram wat verschijnt

Het actiecentrum

actiecentrum windows 10

Het actiecentrum lijkt de vervanging te worden van het onderhoudscentrum. Via dit actiecentrum worden meldingen aangeleverd die te maken hebben met het gebruik van uw computer.

U vindt het actiecentrum rechtsonder bij de klok.

Firewall

Het eerste onderdeel van het onderhoudscentrum is de firewall. Als je computer in contact staat met Internet, kunnen alle programma’s informatie het Internet op sturen en dan bedoelen we niet het versturen van mail. Andersom proberen kwaadwillende internetgebruikers via beveiligingslekken toegang te krijgen tot jouw computer. Ook veel virussen en wormen verspreiden zich op deze manier. Een firewall fungeert als portier: hij controleert welke gegevens er in- en uitgaan en zorgt dat alleen van tevoren opgegeven programma’s toegang krijgen tot Internet. Het voordeel van de ingebouwde firewall van Windows is dat je geen aparte firewall software hoeft te installeren. Een aparte firewall, zoals Zonealarm, is weer een extra programma dat altijd actief is, waardoor je computer weer ietsje langzamer wordt. Bovendien is de ingebouwde firewall van Windows erg goed en gemakkelijk te bedienen.

Installeer maar één firewall

Belangrijk is dat er maar één firewall tegelijk actief is op de pc. Als er meerdere firewalls actief zijn is de kans groot dat deze elkaar tegenwerken, en daardoor mogelijk problemen kunnen ontstaan met de al dan niet draadloze Internetverbinding die dan vervolgens niet meer meer werkt. Als je een andere firewall gebruikt, zal de ingebouwde firewall van Windows automatisch uitschakelen. Wij gaan er in dit artikel echter vanuit dat u geen andere firewall heeft geïnstalleerd, en dat u de firewall van Windows wilt gebruiken. In het onderhoudscentrum zie je of de firewall is ingeschakeld. Als dit niet het geval is, klik je in het onderhoudscentrum achter netwerkfirewall op: Nu inschakelen. De standaardinstellingen van de firewall bieden voldoende bescherming, maar het zou kunnen dat bepaalde programma’s (zoals programma’s om bestanden uit te wisselen of een antivirusprogramma) niet meer goed werken. ln dit geval moet u de instellingen van de firewall handmatig nog iets aanpassen.

Firewall herstellen naar standaard

Als de firewall een programma blokkeert, krijg je daarvan een melding te zien. Als je het programma herkent, en je wilt het toegang geven tot het Internet, klik je op Toegang toestaan. Geeft de firewall problemen en werkt hij niet meer naar behoren , kun je altijd terugkeren naar de standaardinstellingen. Klik in het Configuratiescherm op Systeem en beveiliging en Windows FirewaII. Dan in de linker kolom op Standaardwaarden herstellen en bevestig deze instelling tenslotte met een klik op Standaardinstellingen hersteIIen en op Ja.

Automatische updates

In ieder programma worden regelmatig fouten ontdekt, zo ook in Windows. Een fout is een stukje slechte programmeercode. Hackers, virussen en/of andere malafide software kunnen door gebruik te maken van zo een lek binnendringen op je computer en je bestanden infecteren. . Daarom is het verstandig om lekken zoveel mogelijk te verhelpen. Het dichten van een lek kun je niet zelf, dat moeten de makers van de software doen. Voor de meeste programma’s brengen zij dan ook regelmatig updates uit. Dit zijn aanvullingen op een programma, waarin lekken worden verholpen. Of extra opties worden geinstalleerd.

Het is dus belangrijk dat je deze updates installeert. Het controleren op updates gebeurt meestal automatisch, zelf controleren op updates is ook mogelijk. Apps die via de store zijn geïnstalleerd, ontvangen ook de updates via de store. Bij de onderdelen van Windows ontvang je updates via Windows Update. Problemen met het installeren van deze Windows of app updates? Daarvoor kunt u terecht op de pagina Windows update werkt niet meer

Computer Virus

In de eerste stap hebben we de firewall geactiveerd: de portier die aan de deur controleert en alleen gewenste gasten binnenlaat. Een portier controleert echter niet of de gasten zich netjes gedragen als ze eenmaal binnen zijn. Dit geldt op de computer eigenlijk ook. Om ervoor te zorgen dat er geen ongewenste programma’s worden uitgevoerd op de computer, moet je gebruik maken van een virusscanner. Sinds Windows 8 beschikt het programma over een ingebouwde virus en malware scanner met de naam Windows Defender Antivirus.

Windows 10 Defender Beveiligingscentrum

Hoewel de vorige versies van Windows, Vista en 7, ook een onderdeel hadden met de naam Defender, is de versie die met Windows 10 en 11 wordt geleverd een stuk uitgebreider.

Door dubbel te klikken op het Defender schildje, deze vindt u bij uw verborgen pictogrammen linksonder naast de klok, pijltje omhoog, kunt u in een oogopslag zien of er acties nodig zijn. Ook in het meldingencentrum (belsymbool rechts naast de klok) of actiecentrum in Windows 10 ziet u of het programma naar behoren functioneert. Als de Defender is uitgeschakeld, en er is ook geen ander beveiligingspakket geïnstalleerd, dan zal er hier een melding verschijnen. Je kunt het probleem dan in de meeste gevallen direct vanuit het actiecentrum in Windows 10 of meldingen in Windows 11 op te lossen. In Windows 10 kunt u ook in het onderhoudscentrum controleren: Configuratiescherm –> Systeem en beveiliging en dan de status van deze computer controleren en problemen oplossen. In Windows 11 gaat u hiervoor naar Instellingen –> Privacy en beveiliging –> Windows beveiliging.

Chrome of Edge

Beide explorers zijn gebouwd op de software Chromenium. (Ja inderdaad ook Edge van Microsoft heeft de Google software als ondergrond) Zo hebben beide ook instellingen aan boord om het surfen veiliger te maken. Zo wordt een aantal functies van websites standaard uitgeschakeld, of moet je eerst op een waarschuwing klikken voordat een website wijzigingen aan het systeem mag doorvoeren. Normaal gesproken zal er niet snel een reden zijn om de standaardinstellingen van de Chrome aan te passen of te veranderen, omdat de meeste websitebouwers rekening houden met deze beperkingen. Als er dan toch iets niet in orde blijkt te zijn, doordat de prestaties achterblijven of omdat Windows een waarschuwing laat zien. Dan controleert u de instellingen. Om de instellingen te controleren, klik je in het Configuratiescherm (Voor Windows 10, linksonder vergrootglas en configuratiescherm invullen) op Netwerk en Internet en  Internetopties. Open het tabblad Beveiliging en klik op Aangepast niveau…. In Windows 11 klikt u met rechts op de Windows startbutton en gaat u naar Instellingen –> Netwerk en Internet –> Internetopties. Alle instellingen die niet veilig zijn, worden gemarkeerd met een rode achtergrond. Om alle instellingen terug te zetten naar de standaard, kies je in het uitvalmenu voor Normaal hoog (standaard) en klik je op opnieuw instellen. Bevestig deze wijziging met Ja en klik op OK.

Gebruikersaccountbeheer

Het Gebruikersaccountbeheer zorgt ervoor dat je standaard geen systeemrechten hebt, zelfs als je ingelogd bent als gebruiker met alle rechten. Op het moment dat je iets wilt aanpassen aan het systeem, zoals het installeren van een programma, wordt het scherm donker en verschijnt er vanzelf een venster waarin je het wachtwoord kunt opgeven. Als je het administrators-account niet met een wachtwoord hebt beveiligd, kun je direct op OK klikken om door te gaan. Ingelogd als administrator? Klik dan simpelweg op Doorgaan om het programma uit te voeren of de instellingen te veranderen. Verschijnt het venster terwijl je niet bezig bent met het aanpassen van het systeem, is grote voorzichtigheid geboden. Mogelijk probeert een kwaadwillend programma zichzelf dan te installeren. Boven in het venster zie je de naam en uitgever van het programma dat toegang vraagt. Als je klikt op Details weergeven zie je de exacte bestandsnaam. Als deze je niet bekend voorkomt, klik dan op Annuleren. Het programma zal dan niet worden uitgevoerd.

Je kunt deze beveiliging naar eigen voorkeur strenger maken of uitschakelen. Als je de beveiliging strenger maakt, zal ook bij iedere verandering aan de systeeminstellingen om toestemming worden gevraagd. Het systeem werkt dan op ongeveer dezelfde manier als in Windows 7. Als je de beveiliging uitschakelt, wordt er helemaal niet meer om toestemming gevraagd bij systeemaanpassingen. Dit is natuurlijk niet aan te raden. Om het beveiligingsniveau aan te passen, klik je in het Onderhoudscentrum op Instellingen voor gebruikers accountbeheer wijzigen. In het volgende venster zie je een schuifregelaar. Schuif deze omhoog om de beveiliging strenger te maken en omlaag om de beveiliging te verminderen. In de onderste positie is het Gebruikersaccountbeheer uitgeschakeld.

Phishing

Een ander beveiligingsprobleem heet phishing. Hierbij verleiden criminelen je naar een website te gaan en daar gevoelige gegevens prijs te geven. Bijvoorbeeld de toegangscodes voor je bankrekening. De slachtoffers worden vaak misleid door een e-mail die door de bank verstuurd lijkt te zijn. Daarbij lijkt de website waar je naartoe geleid wordt vaak op het origineel. Overigens zijn het niet alleen banken die als dekmantel worden gebruikt. Ook grote bedrijven als Microsoft en PayPal worden vaak misbruikt voor phishingdoeleinden. In Windows 10 en 11 hebben de browsers al langer een beveiliging tegen phishing, namelijk het SmartScreen. Op het moment dat je een onbekende app van internet wilt installeren, wordt deze vergeleken met een zwarte lijst van bekende malware. Als de app op deze Iijst voorkomt, verschijnt er een waarschuwing en wordt de betreffende app niet uitgevoerd. Omdat de zwarte Iijst online staat, heb je zelf geen updates nodig voor SmartScreen. Het onderhoudscentrum controleert alleen of de functie is ingeschakeld. Als dit niet het geval is, klik je op Windows SmartScreen-instellingen wijzigen. Selecteer vervolgens de optie: Goedkeuring van een beheerder vragen voor het uitvoeren van onbekende apps van internet (aanbevolen) en klik op OK.(aanbevolen) en klik op OK. In Windows 10 en 11 vindt u het smartscreen als onderdeel van het Windows Defender beveiligingscentrum onder App en browserbeheer Deze beveiliging controleert het uitvoeren van onbekende apps niet alleen op uw computer, maar ook in de webbrowser Edge en de Windows app store.

Microsoft-account

Je kunt bij Windows ervoor kiezen om jezelf lokaal aan te melden of met je e-mailadres ook wel een Microsoft-account genoemd. Tenminste… dat was zo tot Windows 11. (lees hier over de verschillen tussen de accounts) Nu lijkt het weliswaar bijna onmogelijk om je computer alleen lokaal aan te melden. Dit heeft voor en nadelen. Een voordeel kan zijn dat je automatisch bent aangemeld bij alle online diensten, zoals Berichten (Skype), E-mail en je Onedrive. Je kunt vervolgens ook je wachtwoord wijzigen en andere instellingen maken vanuit Windows. Je hoeft je wachtwoord dus alleen nog maar in te typen zodra je de computer start. Dit is natuurlijk minder veilig, en daarom moet je de pc eerst een keer bevestigen als vertrouwde pc als de pc bij jou in huis staat, en er dus geen vreemden bij kunnen. Dan is het geen enkel probleem om de computer aan te merken als vertrouwde pc. Deze melding ontvang je ook via het eerder besproken onderhoudscentrum.

Bestandgeschiedenis

Met de stappen uit dit artikel voorkom je dat er computerproblemen ontstaan en je pc en bestanden kwijt raakt. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje, zorg dus voor een goede back-up. Ook hiervoor heeft Windows standaard meerdere oplossingen aan boord. Natuurlijk de ‘klassieke’ back-up, maar ook Windows bestandsgeschiedenis of systeemherstel zijn tegenwoordig opties die je kan gebruiken bij noodgevallen. Deze functie bestandgeschiedenis houdt van de bestanden in je bibliotheken bij wanneer er wijzigingen worden gemaakt. Op dat moment wordt de oude versie van het bestand veilig opgeslagen. Je kunt dus altijd terug naar een vorige versie van het bestand. Ook als het oorspronkelijke bestand per ongeluk is verwijderd.

Tot zover een aantal mogelijkheden om computerproblemen te voorkomen en uw computer op deze manier schoon en snel te houden. Heeft u vragen, opmerkingen of misschien wel computerhulp op afstand nodig bij het oplossen van bepaalde computerproblemen? Dan kunt u natuurlijk altijd vrijblijvend bellen met de Windows Helpdesk. Wij helpen u snel weer op weg. 0900-3300003 (90 ct p/m)

5/5 - (7 stemmen)
Windows Helpdesk:

Bekijk reacties (2)

  • Na een update kan ik geen CD's en Dvd's meer afspelen / bekijken op mijn computer. Voorheen kon ik de G-schijf op mijn computer aanklikken, het laatje ging open en ik kon de CD of DVD er in leggen en bekijken. Deze G-schijf is nu verdwenen. Meerdere mensen hebben gezocht en ernaar gekeken, internet afgespeurd, maar we kunnen geen oplossing vinden.

    • Druk op de Windows-logotoets+R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen.
      Typ regedit in het dialoogvenster Uitvoeren en druk vervolgens op Enter. Als u naar een beheerderswachtwoord of een bevestiging wordt gevraagd, typt u het wachtwoord of selecteert u Toestaan.
      Zoek in het navigatievenster naar de volgende registersubsleutel en selecteer vervolgens deze registersubsleutel:
      HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
      Selecteer in het rechterdeelvenster UpperFilters.

      Opmerking Mogelijk wordt ook de registervermelding UpperFilters.bak weergegeven. Als dat het geval is, hoeft u die vermelding niet te verwijderen. Klik alleen op UpperFilters. Als de registervermelding UpperFilters niet wordt weergegeven, moet u mogelijk toch de registervermelding LowerFilters verwijderen. Hiertoe gaat u verder met stap 7.
      Open het menu Bewerken en selecteer Verwijderen.
      Selecteer Ja wanneer u wordt gevraagd de verwijdering te bevestigen.
      Selecteer in het rechterdeelvenster LowerFilters.

      Opmerking Als u de registervermelding LowerFilters niet ziet, gaat u naar de volgende methode.
      Open het menu Bewerken en selecteer Verwijderen.
      Selecteer Ja wanneer u wordt gevraagd de verwijdering te bevestigen.
      Sluit de Register-editor af.
      Start de computer opnieuw op.