De nadelen van Windows 11

nadelen windows 11

Windows 11 krijgt over het algemeen positieve feedback over hoe het nieuwste besturingsysteem van Microsoft eruit ziet. Maar stijl is ook niet alles. Hoe zit het met het alledaags gebruik van Windows 11? Zijn er nadelen te vinden tegenover Windows 10? Wat zou er beter moeten?

Geschatte leestijd: 5 minuten

Hardware eisen Windows 11

Laten we maar meteen beginnen met een grote zoniet de grootste irritatie. Dacht je nog niet zo lang geleden; ik ben toe aan een nieuwe computer, laat ik mijzelf eens verwennen en er een kopen. Of misschien zelfs wel zelf inelkaar gezet met dure componenten en tenslotte een Windows 10 installatie uitgevoerd. Vooral ook met het oog op de toekomstige upgrades naar een nieuw besturingsysteem. Maar het lijkt net of dat Microsoft helemaal niet geinstresseerd is dat jij je nieuwe computer gaat upgraden naar Windows 11. Als je dan de eisen bekijkt die Microsoft aan Windows 11 koppelt lijkt het in eerste instantie mee te vallen. Een 1GHZ processor, 4 Gigabyte aan intern geheugen, en 64GB aan vrije schijfruimte. Dat klinkt goed, het lijkt gelijk te zijn aan de hardware eisen van Windows 10 en dus zelfs aan die van Windows 7. Maar als je dan iets verder kijkt komt de verrassing.

UEFI (BIOS) en TPM 2.0

Eisen Windows 11
Een van de eisen Windows 11 en TPM 2.0

Windows 11 vereist namelijk dat de computer opstart met behulp van een een moderne UEFI (BIOS) waar een TPM veiligheidchip op te vinden is. Deze chip moet de mogelijkheid hebben om in de zogenaamde Secure boot op te kunnen starten. Het grootste struikelblok zijn echter de eisen die aan de Processor worden gesteld. En al heb je een moderne computer die Windows 11 makkelijk aan zou moeten kunnen, de reele kans bestaat dat je redelijk nieuwe processor gewoonweg te oud is.

TPM? Op de volgende pagina wordt uitgebreid weergegeven hoe u controleert of uw computer TPM ondersteund. En hoe u deze kunt activeren. TPM inschakelen

Het Microsoft account

Om Windows 11 te kunnen gebruiken wordt je verplicht om een Microsoft account aan te maken. Het is volgens Microsoft niet meer mogelijk Windows 11 te gebruiken zonder de MS account. En dat is gewoon irritant en een van de grote nadelen. Waarom is dat? Waarom kan je niet meteen een lokaal account aanmaken. In Windows 10 kon je nog de Internetkabel verwijderen tijdens de installatie en zo een lokaal account aanmaken. Maar niet in Windows 11, Microsoft wil erg graag zicht houden op zijn gebruikers en precies zien wat er allemaal gebeurt. Ook als je heel bewust een lokaal account hebt aangemaakt, kan het zo maar zijn dat je ineens na het opstarten van je computer wordt gevraagd om in te loggen met je wachtwoord. Je hebt dan toch zonder te weten een account aangemaakt. Meestal gebeurt dit zonder dat je het in de gaten hebt. Bijvoorbeeld als je iets wilt downloaden uit de store, want om dit te doen moet je inloggen bij een Hotmail of Outlook account op het Internet. Dus een website. Heel vreemd wordt dan ook je lokale account aangepast naar een Microsoft account.

Microsoft Edge standaard browser

blank
Logo van de Edge Browser

Er komen klachten van klanten die worden geforceerd om de Microsoft Browser Edge te gebruiken. Dit terwijl ze keer op keer kiezen of gekozen hebben voor een andere browser. Zonder het te merken kan het zo maar zijn dat je plotseling op de Edge browser zit te internetten. Dit komt onder andere door apps zoals het weer, het zoeken in het startmenu of taakbalk. Een link in Outlook of Windows Mail. Al deze zoekresultaten openen automatisch de Webbrowser Edge. Dit terwijl dit niet de standaard browser is. Eenmaal geopend komt er direct een popup of je Edge als standaard browser wilt gaan gebruiken. Ook al heb je de standaardinstellingen op Google chrome staan. Mocht dit niet het geval zijn en je zet je de standaardinstellingen van je favoriete browser weer terug, wordt er meteen geadviseerd om dit niet te doen en gewoon Edge te gebruiken. Mensen die niet heel veel verstand van computers hebben worden op deze manier gekoppeld aan Edge. En dat is niet eerlijk. Op zich is Edge helemaal geen slechte browser, het is tenslotte gebouwd op chromium van Google. Maar een constante irritatie is de reclame, gewoon te veel reclame en daarmee is de kans om je computer te vervuilen bijzonder sterk aanwezig. Ook omdat veel van deze reclame je naar dubieuze websites leidt.

Tot zover een aantal nadelen van Windows 11 er zijn er nog meer. Heb je zelf nog een nadeel gevonden? Laat het ons hieronder in de reacties weten.

5/5 - (1 stemmen)
blank
Volg via Email
Facebook5.9k
Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me
Youtube
Whatsapp je vrienden
Linked In

6 gedachten over “De nadelen van Windows 11”

  1. Een heel groot nadeel vind ik dat je de iconen op de taakbalk niet meer kunt verbreden en laten staan zodat je in een oogopslag ziet waar je heen moet, nu moet je continu je muis gebruiken, zo inefficiënt dit !

  2. Zoals ik dus lijkt te begrijpen, lees ik dat MS-Edge min of meer gekoppeld is aan W11. Met MS edge heb ik een probleem ontdekt: Het downloaden van zelfgeschreven apps (*.exe) lijkt in MS -Edge consequent geweigerd te worden, ondanks dat die apps zijn ondertekend met een uitgevers software signers certificaat. Op dit moment kon niet niets anders doen dan in de website code een exclusie te maken om MS-Edge te gebruiken. Vreemd vind ik dit wel.

  3. In de standaard foto’s app van windows 11 kan je niet meer door bewerkte foto’s bladeren zoals bij de vorige versies wel kon. Als je een bewerkte foto opent krijg je alleen die foto te zien. Je kunt niet naar de volgende omdat de pijltjes links en rechts ontbreken. Door onbewerkte foto’s kan ik wel nog bladeren. Het maakt ook niet uit of je de foto’s opslaat als PNG of als JPG.

  4. Als ik mijn pc wil afsluiten klik ik op de taakbalk op Start. Het menu wat dan verschijnt verdwijnt echter direct weer ,pas bij nog een keer klikken blijft dat menu staan en kan ik het afsluiticoontje kliken.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

blank

Dit zal sluiten in 0 seconden