X

Indexering uitschakelen Windows

Indexering uitschakelen Windows. Een van de opties die standaard in Windows geactiveerd is, de mogelijkheid tot indexeren van de bestanden op de computer. Het indexeren van de bestanden gebeurt om het zoeken naar bestanden te versnellen. Een nadeel echter is dat het veel systeembronnen gebruikt en het dus uw computer kan vertragen. Dit is vooral het geval bij oudere computers en met het uitzetten ervan kan er een aanzienlijke verbetering aan snelheid worden behaald.

Een ander nadeel is dat dit indexeren geruime tijd in beslag kan nemen. En vaker voorkomt dan dat men lief heeft. Met als gevolg ratelende IDE harde schijven in uw computer. Ook als u geen gebruik maakt van de computer.

SSD schijven en indexering

Een moderne Windows 10 of 11 computer is uitgerust met met een ssd schijf. Deze zijn al zo snel dat indexering zijn doel voorbij schiet en het daardoor weinig tot geen verschil maakt. Een SSD schijf zijn levensduur wordt juist benadeeld door het constant indexeren. Probeert u eens om de indexering uit te zetten. Hoogst waarschijnlijk merkt u het niet eens en de levensduur van uw kostbare SSD harde schijf wordt aanzienlijk verlengd.

Indexeren blijft hangen

Soms kan het indexeren ook blijven hangen, de computer blijft constant herrie maken en heeft duidelijk aan snelheid verloren. Het aan en uit zetten van de indexering kan dit verhelpen. Houdt er rekening mee dat als u dit doet de computer opnieuw begint met het indexeren van de schij(f)(ven) en dat dit geruime tijd kan duren.

Indexering uitschakelen

Het is mogelijk om dit indexeren uit te zetten. Dit doet u als volgt:

1. In het zoekvak typt u: SERVICES.MSC en drukt u op de enter toets

2. Het dialoogvenster Services opent.

3. U scrolt naar beneden naar de service Windows Search en dubbelklikt daar vervolgens op.

4. Zoals op de afbeelding aangegeven selecteert u tenslotte Uitgeschakeld in het      eigenschappenscherm van de Windows Search

Het uitschakelen van de Windows indexering is nu voltooid. De indexering uitgeschakeld en zal niet meer worden opgestart in Windows . Vervolgens klikt u op Toepassen en als laatste op OK.

4.6/5 - (7 stemmen)
Windows Helpdesk:

Bekijk reacties (3)