Hoeveel stroom verbruikt mijn computer? Ik heb een mooie nieuwe Windows 11 computer gekocht met daarin een voeding van 400 Watt. Is het stroomverbruik dan ook 400 Watt per uur als hij alleen maar aan staat? En natuurlijk de hamvraag: Hoe kan ik het stroomverbruik in geld berekenen?
Geschatte leestijd: 5 minuten
Vermogen van de voeding
Een voeding of een power supply unit (psu) zorgt er onder andere voor dat je harde schijf, de processor, moederbord en het interne geheugen van de computer van de juiste spanning worden voorzien.
Tegenwoordig loopt het vermogen van voedingen voor desktop computers uiteen van 400 tot 1200 Watt. Met vierhonderd watt voor een simpele huis tuin en keuken computer, tot een 1200 watt voeding voor een uitgebreide computer om games op te spelen of om zeer zware applicaties in de grafische industrie aan te kunnen. Dit vermogen zal hoofdzakelijk worden verbruikt door de videokaart(en), ook wel grafische kaart (GPU) genoemd en de processor (CPU). Bij een voeding van 1200 watt praat je over meerdere videokaarten en een zware processor en chipset. Met een configuratie van een enkele videokaart is 750 watt meer dan voldoende voor een luxe game computer. Voor huis tuin en keuken gebruik volstaat een voeding van 400 watt. Wilt u weten hoeveel watt voeding uw computer eigenlijk nodig heeft? Bereken het met de Power Supply Calculator
Wilt u weten hoeveel watt voeding uw computer eigenlijk nodig heeft? Bereken het met de Power Supply Calculator
Waar staat Watt voor?
Om terug te komen op de vraag: Is het stroomverbruik van mijn computer altijd 400 Watt? Er staat tenslotte 400 Watt op de voeding aangegeven.
Deze aanduiding van 400 Watt die je terug kunt vinden op de voeding staat voor het maximaal te leveren netto vermogen, het stroomverbruik is iets anders. Het daadwerkelijk geleverde netto vermogen hangt af van de hoeveelheid vermogen die de hardware nodig heeft en in welke mate deze hardware wordt aangesproken. Daarnaast wordt een deel van het vermogen dat aan de voeding wordt geleverd, omgezet in warmte-energie. Dit heet gedissipeerd vermogen. In de winter erg fijn zo’n extra kachel maar zomers weer zonde van al die energie ?
Het totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte).
Gemiddeld stroomverbruik computer
De Consumentenbond berekende dat het stroomverbruik van een nieuwe consumenten pc ongeveer 200 kWh is. Dat is dan nog zonder het verbruik van je monitor en andere randapparatuur die een eigen stekker hebben. Gemiddeld gebruikt een gezin in totaal (dus voor licht, wasmachines en computers etc.) zo’n 3000 kWh op jaarbasis.
Uitgaande van een jaarverbruik van 200 kWh voor – alleen – je pc en een stroomtarief van 20 eurocent kWh (incl. belastingen) kost je pc op jaarbasis 40 euro.
Energiemeters
Meten is weten. Wilt je nou precies weten wat je computer aan stroom verbruikt dan zijn er een aantal mogelijkheden. Je zou voor rond de tien euro een energiemeter kunnen kopen. Deze energiemeters zijn eenvoudig aan te sluiten en te gebruiken. Het aansluiten is een kwestie van een stekker inpluggen. Daarna kunt u op het display o.a. uitgebreid het stroomverbruik van uw apparaat gaan meten. Plus andere functies zoals de stroomsterkte, de spanning en het minimum en maximum vermogen.
Toon, slimme energiemeter en thermostaat
Een andere mogelijkheid om het stroomverbruik te meten van niet alleen uw computer, maar van alle elektrische apparaten in uw huishouden, plus uw eventuele gasverbruik, is door gebruik te maken van een slimme thermostaat. Bijvoorbeeld de Toon thermostaat/energiemeter. In combinatie met slimme stekkers kan je draadloos via een app op je telefoon of via het Toon scherm aan de muur, goed in de gaten houden hoeveel stroom een computer of een ander bepaald apparaat gebruikt. Dit is per apparaat duidelijk en overzichtelijk via grafieken op te vragen. De auteur heeft zelf een Toon in combinatie met slimme stekkers en een HUE licht systeem van Philips. De aanschaf is niet gering maar als het goed is verdient het zich na verloop van tijd terug. En het werkt moet ik zeggen bijzonder prettig en overzichtelijk.
Aanrader: Meer handige besparingstips vindt u op de website van NUON: Energie besparen
Hoeveel watt verbruikt mijn HP deskpro 400 g1 sff als him actief is.
Hoi Coen, dat is niet te zeggen daarvoor heb je echt een energiemeter nodig om dit te bepalen voor jouw PC.
hier had ik veel aan
Hoi Sjor, Bedankt voor de reactie. Altijd fijn om te horen dat mijn energie niet voor niets is geweest 😉
Wat een fantastische tip voor het stapsgewijs maken van een snelkoppeling naar slaapstand (“Hibernate”). Ik heb hem gemaakt en het werkt perfect! Hij start ook heel snel op vanuit deze slaapstand. Het scheelt enorm in het stroomverbruik terwijl je de computer niet gebruikt. Bedankt!