Systeemcontrole prestaties en diagnose

Systeemdiagnose voor Windows 10 en 11. Windows bevat een interessante tool die allerlei systeemonderdelen controleert. En deze tool kan eventueel bij het oplossen van computerproblemen een belangrijke rol kan spelen. Deze tool, die luistert naar de naam Systeemdiagnose, zit wel enigszins verborgen.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Prestatierapport van uw computer

Broncontrole en prestatiemeter starten

Heeft u het idee dat er iets aan de hand is met uw computer? Functioneert uw computer niet zoals u het gewend bent? Dan zijn er mogelijkheden te over om dit te controleren een van de betere is het maken van een prestatierapport. Om dit rapport te maken doet u als volgt:

De Windows toets
In dit artikel spreken we meerdere keren over de Windows toets. Dit is de sneltoets met het Windowslogo. Deze vindt u links en rechtsonder op uw toetsenbord.

Zodra u nu op de Enter-toets drukt, verschijnt een dialoogvenster en wordt er gedurende zestig seconden een systeemaudit uitgevoerd. Met andere woorden Windows wordt gecontroleerd op fouten en oneffenheden die een goed lopende Windows 10 of 11 computer mogelijk blokkeren. Foutmelding? Denk aan de spatie tussen de letter n en de schuine streep.

Na afloop verschijnt een overzichtelijk betrouwbaarheidsrapport met onder meer de rubriek Diagnostische resultaten. Mogelijk bevat die waarschuwingen of fouten met de nodige feedback en vaak ook suggesties voor het oplossen van de eventueel aanwezige Windows problemen.

Workaround voor Windows 11

In Windows 11 kan het zijn dat het rapport niet wordt samengesteld. De computer blijft hangen op gegevens verzamelen. Dat ligt niet aan uw computer maar aan Microsoft. Maar er is een Workaround die gaat als volgt:

Betrouwbaarheidscontrole

De Systeemdiagnose baseert zich op een tijdsbestek van één minuut. We kunnen ons echter voorstellen dat u ook over een wat langere periode wilt checken of er zich geen problemen hebben voorgedaan, bijvoorbeeld naar de stabiliteit van uw systeem toe. Dat is precies wat u met de Betrouwbaarheidscontrole kunt doen. Deze tool geeft u namelijk, over de tijdspanne van maximaal één jaar, een chronologisch overzicht van gebeurtenissen die mogelijk een impact hadden of nog hebben op de stabiliteit van uw Windows 10 of Windows 11 computer . U start deze tool als volgt op:

  • blank Windowstoets + R
  • En het commando perfmon /rel uit te voeren (rel staat voor reliability).

Betrouwbaarheidsrapport

Even later verschijnt het betrouwbaarheidsrapport, waarin u op een grafiek de chronologische stabiliteitsindex afleest met cijfers van 1 (zeer instabiel) tot 10 (uiterst stabiel). Via Dagen | Weken kunt u snel door de tijd navigeren en met de kleine pijltjes aan weerszijden schuift u telkens een dag op.

betrouwbaarheidscontrole/geschiedenis windows
Betrouwbaarheidsrapport Windows 11

Tip: Wij kunnen ons voorstellen dat u deze tool vaker zou willen gebruiken. Een manier daarvoor is om een snelkoppeling op het bureaublad te plaatsen. Klik met de rechtermuisknop op een lege plek op het bureaublad. Kies voor:

  • Nieuw –> Snelkoppeling
  • Geef als locatie op: perfmon /rel (let op de spatie)

Klik op volgende en tenslotte op voltooien. Nu hoeft u alleen te klikken op het pictogram om snel het betrouwbaarheidrapport van uw computer in te zien.

Office kopen

Probleemrapporten

Het wordt pas echt interessant wanneer u een bepaalde dag of week aanklikt. Immers, onder de grafiek krijgt u dan een overzicht van de bijhorende gebeurtenissen te zien.

kritieke windows fout  Een rood pictogram met kruis markeert een echte foutsituatie naar hardware, Windows of andere software toe. Dit heeft uw dringende aandacht nodig.

geel waarschuwing windows  Een geel pictogram met uitroepteken geeft een waarschuwing aan: niet echt een dringend probleem dus, maar wel even naar kijken wat het probleem is en desnoods oplossen.

blauw info windows  Een blauw info pictogram is louter informatief bedoeld.

De kolom Actie lijkt erg interessant, met links als Technische details weergeven en Zoeken naar een oplossing, maar in de praktijk leveren die functies zelden iets op. Helemaal onderaan ziet u nog de link Alle probleemrapporten weergeven: die toont u alleen nog de foutberichten. Wel kunt u hier snel sorteren op de bron van de fout(en) (door de kolomtitel Bron aan te klikken zodat u meteen kunt zien of een bepaalde applicatie vaker nukkig doet. Vanuit het contextmenu kunt u ook hier Technische details weergeven selecteren, maar zoals gezegd bent u daar wellicht niet zoveel mee geholpen.

Tot zover deze Windows tip. Er is eventueel nog een andere informatiebron namelijk de Windows Logboeken, die meer gedetailleerde informatie prijsgeeft over de windows computer en de fouten die zijn opgetreden.

Computerhulp op afstand

Komt u een vraagstuk tegen waar u het antwoord niet van weet? Schroom niet om de helpdesk te bellen. Wij kunnen u ondersteuning bieden bij het vinden van een oplossing, of verhelpen het probleem van uw computer via hulp op afstand. Ook voor korte vragen over Windows, printers of bijvoorbeeld het instellen van een draadloos netwerk bent u welkom. Meer informatie vindt u op de pagina Windows helpdesk bellen

5/5 - (8 stemmen)
blank
Volg via Email
Facebook5.9k
Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me
Youtube
Whatsapp je vrienden
Linked In

5 gedachten over “Systeemcontrole prestaties en diagnose”

  1. perfmon /report start wel maar gaat oneindig door +10 minuten.

    Doe ik iets verkeerd of is er iets met mijn laptop aan de hand?

    Ik kom hier en doe deze tests omdat mijn laptop super traag is op sommige momenten, na het opstarten duurt het soms wel 10 minuten voor er mee is te werken.
    Harde schijf is 237 gb en er staat 150gb op.

  2. Ik heb de diagnose uitgevoerd. Er is ca. 25 % van gebeurtenislogboek verloren gegaan. Hoe los ik dit op?
    Er staat: zoek uit waarom dit is gebeurd.
    Ik heb waarschijnlijk zelf e.e.a. verwijderd bij uitzoeken van van alles.
    Windows opnieuw installeren? Is dat de enige optie?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

blank

Dit zal sluiten in 0 seconden