Wifi verbeteren met WifiInfoView

Wilt u uw WiFi verbeteren? Slecht draadloos signaal? Heeft u een draadloos netwerk dat nog op de 2,4 GHz-band werkt, dan zijn er slechts elf kanalen beschikbaar. Het risico bestaat dan dat uw draadloze netwerk op een kanaal opereert dat deels overlap heeft met het kanaal van een naburig WIFI – netwerk. Om overlap te vermijden, en uw netwerk te verbeteren liggen naburige kanalen idealiter vijf nummers van elkaar verwijderd, zoals de kanalen 1, 6 en 11.

Wifi verbeteren Wifi verbeteren
WifiInfoView

Met het programma WifiInfoView, van NirSoft Utilities helpt u snel alle naburige netwerken inclusief de gebruikte kanalen overzichtelijk te krijgen, zodat u zelf het kanaal kan controleren en desnoods kunt aanpassen naar een ander kanaal op uw draadloze router of toegangspunt.
Het volstaat om de gratis Nirsoft tool te downloaden en op te starten om de om de gewenste informatie te zien. Eventueel nog in het Nederlands ook dankzij het vertaal werk van Jan Verheijen. Naast de netwerknaam (SSID) en het kanaal treft u ontzettend veel instellingen die misschien interessant zijn om in te zien, maar u hoogst waarschijnlijk toch niet gaat gebruiken. De mogelijkheid om deze te deactiveren is aanwezig. Dit kunt u als volgt doen:

kolommen instellen

Via de menubalk Beeld –> Kolommen instellen kunt u aangeven welke kolommen u zichtbaar wilt hebben. Om het overzichtelijk te houden adviseren wij de volgende instellingen:

  • Het SSID – Service Set Identifier, De naam van het netwerk.
  • Het MAC-adres – het identificatienummer van de router
  • RSSI – Wat is het vermogen van het ontvangen signaal? waarbij bijvoorbeeld -30 dBM prima is en -80 dBM nauwelijks nog werkbaar is)
  • Signaalsterkte – Hoe goed komt het signaal binnen op uw computer? Is het constant? Dus geen op een neergaand signaal, fading genoemd.
  • De frequentie –  De golflengte waarop de router zijn signaal uitzendt
  • De kanalen – De frequentie word weer onderverdeeld in kanalen.
  • MAC adres – Het unieke identificatienummer van uw router.
  • De WiFi standaard – 802.11 legacy en het gebruikte protocol zoals A/C, B, G en/of  N
  • Het kanaalgebruik – Hoe druk is het op uw gekozen kanaal?

Het feit dat WifInfoView ook de rssi-waarden in realtime vastlegt, maakt dat u de tool ook voor een ‘site survey’ kunt inzetten wanneer u het op een laptop installeert.

Een Engelstalig filmpje wat uitleg geeft over het programma WiFiInfoView.

Site survey met WifiInfoView

U kunt dan door met uw laptop door de woning te lopen de RSSI waarden inzien en noteren. RSSI waarde is de sterkte (het vermogen) van het netwerk op een door uzelf bepaalde plek. Niet te verwarren met de signaalsterkte. Op deze manier achterhaalt u snel wat bijvoorbeeld de optimale positie is van uw router of toegangspunt (en eventueel ook de stand van de antennes) is. Ook handig: WiFi InfoView geeft u een historisch overzicht van alle draadloze verbindingen die uw pc eerder heeft opgezet.

Nieuwe modem / router aanvragen

Blijft u problemen houden met de verbinding van uw modem of router van KPN, Ziggo of een andere provider? Of heeft u nog een oude router die niet in combinatie met het nieuwe 5.0 Ghz protocol kan werken (Dual Band)? Dan zou u contact kunnen opnemen met de provider en een nieuwe modem vragen. Zolang er geen ernstig probleem is bestaat de kans dat de provider moeilijk doet. Gewoon volhouden dat uw draadloze verbinding zeer slecht is en steeds wegvalt, en graag een nieuwe goed werkende modem wil. En hopen op een aardige helpdeskmedewerker. 😉

Wilt u graag weten of u een oude of nieuwe modem heeft en weet u niet hoe u dat moet doen? U kunt bellen voor computerhulp en vervolgens kijken wij het snel voor u na. Is de mogelijkheid aanwezig om uw netwerk te verbeteren door een extra 5Ghz frequentie te activeren, doen we dit er meteen voor u bij.

5/5 - (2 stemmen)
blank
Volg via Email
Facebook5.9k
Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me
Youtube
Whatsapp je vrienden
Linked In

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

blank

Dit zal sluiten in 0 seconden